2017. december 23., szombat

TOP 10 (12) karácsonyi film

A karácsonyi szünetre összeállítottam egy kis listát azokból a filmekből, amelyeket szívből tudok ajánlani, mert nekem sokat jelentettek. A filmek többségét online is láthatjátok. Hátha valakinek ötletet ad:

1.       A születés (The nativity story)
Ismerős az a Jézus-film, ahol minden szereplő olyan, mintha most lépett volna le egy gótikus rózsaablakról? Na, A születés nem ilyen. József és Mária éppoly valóságosak, átlagosak, mint te vagy én, mindazonáltal a történet hű a Bibliához, összegyúrva Máté és Lukács evangélista elbeszélését. Némi kortörténeti adalékkal is szolgál, vagyis kicsit közelebbről megismerhetjük Nagy Heródest, aki feleségét és két fiát is kivégeztette, mégis állandó rettegésben él, hogy egy napon megjelenik Dávid házából a Messiás. A későbbi egyházi hagyomány is megelevenedik a három keleti mágus személyében, akik tudtukon kívül is túl sokat árulnak el a királynak. Ha csak egy Jézus-filmet nézel meg idén, ez legyen az!

2.        The snowman
Raymond Briggs története alapján 1982-ben készült brit animációs film, amelyben egy kisfiú összebarátkozik egy hóemberrel, aki éjszaka titokban elviszi az északi sarkra. Nincs beszéd, csak gyönyörű zene és a Walking in the air.

3.       Emberek a havason
Nyírő József novellái alapján készült ez a fekete-fehér magyar film, amely némi idealizmussal, mégis bűbájosan mutatja be az erdélyi havasi emberek mindennapjait, és egy fájdalmasan gyönyörű karácsony estével ér véget. Görbe János kitűnő alakításával a főszerepben.

4.       Legyetek jók, ha tudtok (State buoni se potete)
Gyerekkorom meghatározó élménye a Néri Szent Fülöp életét bemutató olasz film. A Jézustól kapott szeretet megváltoztatja egy szegény pap és a pártfogolt utcakölykök életét. Angelo Branduardi lenyűgöző zenéjével.

5.       Babette lakomája (Babette's Feast)
Csodálatos dán mese a kegyelemről, Karen Blixen tollából. A puritán dán nővérek életét nem várt módon megédesíti a francia házvezetőnő lottónyereménye és a búcsúestére készített páratlan ínyencfalatok elfogyasztása.

6.       Valahol Európában
1947-ben készült el ez a rendkívüli film, amelyben a gyerekszínészek a saját háború végi sorsukat játszották el. Harkányi Endre refrénszerű kiáltásai: „Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!” , és a Sztehlo Gáborról mintázott felnőtt főhős, aki a gyermekek pártfogója lesz: ikonikus figurákká váltak. Radványi Géza filmjéből Dés László zenéjével musical is készült, amelyet sikerrel játszanak a színházak.

7.       Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (The lion, the witch and the wardrobe)
C.S. Lewis Narnia krónikáinak 2. része kiemelkedik a sorozatból, és a leghíresebb, legtöbbször feldolgozott darab. A háború alatt négy gyermek rábukkan egy  ruhásszekrényre, amely egy titokzatos világ kapuja. Az alternatív valóságban mindig tél van, de soha nincs karácsony. A gyerekek és az oroszlán viszont megváltoztat mindent. A Jézus-történet zseniális parafrázisa!

8.       A kis gyufaáruslány
Andersen szomorú meséje a szegények karácsony estéjéről. Álom vs. valóság, fény vs. sötétség, szívdobogás vs. fagyhalál.

9.       Melyiket a kilenc közül?
Jókai Mór novellája szegény és gazdag emberről, szentestéről, a pénz és a gyermek értékéről. Krisztus Urunknak áldott születésén!

10.   Boldog karácsonyt, Miss King!
A Váratlan Utazás spin off egész estés darabja, amely a Prince Edward sziget idilljébe belecsempészi a háború fájdalmait. Mindannyiunk kedvenc Hetty nénije hű az elveihez, de a betegség és öregség terhe őt is nyomja. Milyen lesz ez a karácsony Kingéknél?

11.   A fiú (rövidfilm)
Fiatal pár stoppol az út szélén. Egy román kamionos fölveszi őket, de a legközelebbi autópihenőnél muszáj megállni. Fájdalom, menekülés, csoda és a kitaszítottak meglepetése a születéstörténet újragondolásában.

12.   Sainsbury karácsonyi reklám 2014 (rövidfilm)
1914 karácsonya. Nyugaton a helyzet változatlan. Pedig azt mondták, karácsonyra otthon leszünk. Stille nacht hangzik át a német lövészárokból. Találkozzunk a senki földjén, félúton a te igazad és az én igazam között. Békesség a földön, és az emberekhez jóakarat.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó válogatás!

    1) A születést eddig egyszer láttam, tetszett. Apróság: József mostanában Poe Dameronként látható a mozikban. ;)

    3) Ezt a filmet már kb. 9 éve meg kellett volna néznem, de akikkel beszéltem, azok egyöntetűen azon a véleményen voltak, mint Glória.

    4) Az egyik korábbi lelkészünk anno a vele töltött utolsó hittanóránkon ezt vetítette le nekünk (te jó ég, ennek is sok-sok éve már...! :O )

    6) Szintén fontos pótolnivalóm!

    8) Hát igen... :(

    9) Az egyik volt áltsulis ofőnk a gyesre való menetele előtti utolsó óráján ezt a mesét olvasta fel nekünk.

    10) Kihagyhatatlan! :) És két szinkron is készült hozzá... :) Sőt, az egész sorozat kihagyhatatlan! :)


    Áldott, szép, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Önnek, családjának és gyülekezetének egyaránt!

    VálaszTörlés