2020. április 5., vasárnap

10 Jézus-film húsvét előttre, amit látnod kell - 1. rész

Sziasztok!

Lassan két év után újra jelentkezem. A vesztegzár 2020-ban nekünk sem egyszerűsítette az életünket. Arra gondoltam, hogy egy filmajánló összeállításával segítek azoknak, akik húsvét ünnepéhez közeledve szívesen megismernék a Jézus-történetet valamilyen filmes szemszögből.

A filmek itt bemutatott sorrendje nem esztétikai és nem is teológiai minőséget tükröz. Igazából kategóriákba soroltam a filmeket abból a szempontból, hogy mennyire ismered a bibliai evangéliumok tartalmát, amelyekhez a filmeknek rendkívül eltérő a viszonya. 

I. kategória: Illusztrációk, avagy Belépő szint (ha még nem olvastad az evangéliumokat, vagy olyan régen, hogy nem emlékszel rá)

1. Vizuális Biblia - Máté evangéliuma
Az 1993-as dél-afrikai projektben a Bibliában olvasható Máté evangéliumához készítettek egy vizuális illusztrációt. Tehát itt nem egy filmes adaptációról van szó, ne várjunk a szövegtől elrugaszkodott korszakalkotó ötleteket, hiszen éppen az a film célkitűzése, hogy szóról szóra tartalmazza a leghosszabb evangéliumot. Ha nincs türelmed elolvasni, de szeretnéd tudni, hogy mi van benne, akkor ezt javaslom kezdésnek.



Máté egyébként a Bibliában szereplő első, de a tudomány mai állása szerint valószínűleg nem a legrégebbi evangélium (ma a legtöbb tudós úgy véli, hogy a legrövidebb Márk keletkezhetett legkorábban). Az egyházi hagyomány szerint az a Máté apostol írta, akit Jézus a vámszedőasztaltól hív el tanítványának (aki Márk és Lukács evangéliumában Lévi néven szerepel), és akinek a házában vendégeskedve Jézus súlyosan megbotránkoztatja a farizeusokat, kora vallásos vezetőit azzal, hogy bűnösökkel ül le egy asztalhoz. A vámszedők a Római Birodalom zsidó származású adóbérlői voltak, így honfitársaik kétszeresen gyűlölték őket: mint hazaárulókat, a rómaiak kiszolgálóit, és mint csalókat, hiszen a saját zsebükre dolgozva jóval több adót-vámot szedtek be, mint amennyi elő volt írva. Máté egyébként 80-szor használ az evangéliumban különböző pénzügytechnikai kifejezéseket, ami jóval több, mint amennyit a másik három evangélista együttvéve. Máté apokaliptikus jelképe az angyal.


2. Vizuális Biblia - János evangéliuma
János evangéliuma szövege rendkívül filozófikus, Jézus nem rövid mondásokat vagy példabeszédeket mond benne, mint a másik három - ún.szinoptikus azaz együttlátó - evangéliumban, hanem hosszú monológokat. Így az illusztráció nagyban segíti a megértést. János írta legutoljára evangéliumát, szinte a meglévő három kiegészítéseként, mert nagyon kevés dolgot ismétel. Sőt, sajátos látásmódja, Jeruzsálemet középpontba helyező narratívája miatt (a szinoptikusok inkább galileai eseményeket idéznek fel) sokan ezt az evangéliumot tartják a legtöbbre. Luthernek például ez volt a kedvence. János jelképe a sas, amivel gyakran ábrázolják. 

3. Jézus élete Lukács evangéliuma alapján

Missziós céllal készült ez az 1979-es film. Szinte szóról szóra követi Lukács evangéliumát, amelyet a "szegények evangéliumának" is neveznek. Csak itt olvashatunk olyan különlegességeket, mint a tékozló fiú vagy az irgalmas samaritánus példázata. Lukács szövegének karácsonyi részeit valószínűleg jól ismerjük, de a szenvedéstörténet és a feltámadás, a megelőző, Jeruzsálembe vezető út példabeszédei kevésbé ismertek, így érdemes megnézni. Egyébként a TV is fogja adni.

Jézus élete

II. kategória: Zseni rendezők adaptációi - Középhaladó szint

4. A Názáreti Jézus
Franco Zeffirelli nagyszabású filmeposza talán minden idők leghíresebb Jézus-filmje. Hosszúsága miatt (rendezői változat 6 óra!!!) nagy kitartást kíván, de ha valaki mégis a vágatlan verzió mellett dönt, olyan nyalánkságokat láthat, mint a Monty Python paródiából, a Brian életéből jól ismert "Mit adtak nekünk a  rómaiak?"-jelenet, illetve érteni fogja a rendező koncepcióját Júdás árulásáról. Zeffirelli több dolgot is hozzáadott az evangéliumi szövegekhez, még nem biblikus szereplőket is (pl. a főpapi tanács ravasz tagja, Zerah). Az ábrázolásmód olyan, mintha egy hatalmas barokk kupolafreskót bámulnánk: színes, részletgazdag, és jól el lehet benne fáradni, miután kigyönyörködtük magunkat.

5. Máté evangéliuma
Pier Paolo Pasolini filmje az ellentéte a Zeffirelliének. Fekete-fehér. Feliratos, és úgy is érdemes csak megnézni, mert bár olasz nyelven van, ami nem az Újszövetség eredeti nyelve, a szöveg hűen követi az evangéliumot, és így nagyon erős. A film hasonlít ahhoz, mintha egy olasz falu misztériumjátékát néznénk amatőr előadásban. Nincs illúzió, a csodákat nem próbálja meg "technikásan" elénk vetíteni. Jézusa úgy néz ki, mintha a fiatal Assisi Szent Ferencet látnánk: zsákruhában, mezítláb, amúgy olaszosan. Zenéjében a klasszikus művekből válogat. Rövid, kicsit több mint két óra. Pasolini állítólag úgy kapta az ötletet, hogy XXIII. János pápa több baloldali értelmiségit is meghívott magához a Vatikánba, és az audiencia előtti éjszakán az - egyébként nem hívő - rendező elolvasta az éjjeliszekrényen fekvő Újszövetségből a sorrendben első evangéliumot. Annyira megragadta a történet, hogy úgy döntött: megrendezi. 

Folytatás következik a Haladó és Szuperhaladó szinttel, és újabb 5 filmmel...

1 megjegyzés:

  1. De jóóó, végre ismét van bejegyzés! :-) És milyen jóra sikerült a visszatérés! :-)

    VálaszTörlés